No he podido evitar la tentación de fotografiar el "Cirerer d'arboç" con su cirereta ya madura.
Arbutus Unedo: Madroño, Madroñero, Alborecera, Albornio, Borrachín, Madroñera En catalán , Arboç, Cirerer d'arboç, Cirerer de pastor, Llipoter.
Arbutus Unedo: Madroño, Madroñero, Alborecera, Albornio, Borrachín, Madroñera En catalán , Arboç, Cirerer d'arboç, Cirerer de pastor, Llipoter.
Família : Ericàcies Gènere : Arbustus
Es una planta amb flor de la família de les ericàcies. La seva distribució és mediterrània però arriba al sud d'Irlanda on s'havia dubtat de la seva espontaneïtat pensant que podria haver-se importat per monjos que haguessin visitat Santiago de Compostela, tanmateix les anàlisi de pol·len del sòl demostren que ja hi era fa 3000 anys
L'arbocer és un veritable arbre, encara que pel seu port sembla més aviat un arbust.Al fruit se l'anomena arboç o cirereta d'arboç. És una baia esfèrica, carnosa i groguenca per dins i granulada i aspra per fora, amb un color vermellós molt intens quan maduraLa cirereta d'arboç és comestible i dolça però no agrada a tothom. Es diu que si se'n menja massa pot emborratxar, ja que a dins conté una certa proporció de (etanol). Malgrat l'abundància d'aquestes baies a les muntanyes, no és fàcil trobar les cireres d'arboç al mercat. Amb les cireretes d'arboç es preparava tradicionalment una beguda similar a la sidra i també vinagre casolà. A algunes zones del Mediterrani es fa una salsa per a acompanyar carn i caça.També se'n pot fer melmelada o confitura molt popular a Itàlia i a Còrsega. Frutos y hojas del madroño tienen propiedades antiinflamatorias, antirreumáticas y diuréticas. Las hojas contienen taninos, resinas y heterósidos que al metabolizarse liberan hidroquinona, principio activo antiséptico.Las hojas y cortezas contienen taninos, por esta razón se han utilizado como astringente para combatir diarreas y disenterías.También se preparaban infusiones de hojas como diurético y antiséptico de las vías urinarias. Antiguamente se fermentaban para fabricar bebidas alcohólicas. En el Algarve es típico el licor de madroño.La madera se usa para hacer objetos tallados. Es muy utilizado en jardineria como especie ornamental por la belleza de su follaje.
L'arbocer és un veritable arbre, encara que pel seu port sembla més aviat un arbust.Al fruit se l'anomena arboç o cirereta d'arboç. És una baia esfèrica, carnosa i groguenca per dins i granulada i aspra per fora, amb un color vermellós molt intens quan maduraLa cirereta d'arboç és comestible i dolça però no agrada a tothom. Es diu que si se'n menja massa pot emborratxar, ja que a dins conté una certa proporció de (etanol). Malgrat l'abundància d'aquestes baies a les muntanyes, no és fàcil trobar les cireres d'arboç al mercat. Amb les cireretes d'arboç es preparava tradicionalment una beguda similar a la sidra i també vinagre casolà. A algunes zones del Mediterrani es fa una salsa per a acompanyar carn i caça.També se'n pot fer melmelada o confitura molt popular a Itàlia i a Còrsega. Frutos y hojas del madroño tienen propiedades antiinflamatorias, antirreumáticas y diuréticas. Las hojas contienen taninos, resinas y heterósidos que al metabolizarse liberan hidroquinona, principio activo antiséptico.Las hojas y cortezas contienen taninos, por esta razón se han utilizado como astringente para combatir diarreas y disenterías.También se preparaban infusiones de hojas como diurético y antiséptico de las vías urinarias. Antiguamente se fermentaban para fabricar bebidas alcohólicas. En el Algarve es típico el licor de madroño.La madera se usa para hacer objetos tallados. Es muy utilizado en jardineria como especie ornamental por la belleza de su follaje.
No hay comentarios:
Publicar un comentario