Centre de conservació del patrimoni natural mediterrani.

Espai privat obert al públic, especialitzat en plantes aromàtiques i medicinals.
El jardí botànic de Cal Riera està situat en un entorn privilegiat, al costat del Mirador de la Creu, és un centre PRIVAT, obert des de 1999 on s'uneixen valors d'investigació, biològics, cultural-educatius, paisatgisties i lúdics sentimentals.

La seva finalitat és la conservació dels recursos vegetals i donar a conèixer lùtilitat que es pot treure de les plantes (elaboració de remeis a malalties, us culinari, cosmétics...)
Cal Riera recull més de 200 espècies, entre plantes medicinals i aromàtiques, arbres fruiters i arbusos. Tot i que la majoria són mediterranis i autóctons del Moianès, també en trobem del EE.UU, Canadà i Japò.
Es un espai obert a l'educació i aprenentatge.
Un altre punt que caracteritza el Jardí és la seva vocació divulgativa i didàctica per potenciar el coneixement i el respecte al patrimoni vegetal i així contribuir a la seva conservació.
Dins del Jardí, cada planta va acompanyada d'una descripció amb el nom d'origen i popular, també trobareu pedres tallades amb els nombs dels nenes que tenen en el jardí botànic el seu arbre plantat.

DES DE L'EQUINACEA, A LA PASSIFLORA, EL BOIX GRÈVOL, LA STEVIA, LA HERBA DE SANT JOAN..... I MÈS...
ESPEREM LA TEVA VISITA


martes, 6 de agosto de 2013

ÍNULA HELENIUM
 




Inula helenium:

Castellà: Enula, Helenio 
Català: Ala de Corb, Ènula, Ínula.

La ínula crece en Europa Meridional y Oriental, en los Balcanes y Asia occidental. 
Florece entre julio y septiembre. 

El nombre latino Inula deriva del griego Helenium y significa “purgar”, en alusión a sus propiedades depurativas. Sin embargo no se ha llegado a un acuerdo respecto al significado de helenium, para unos indica su utilización por la cultura helénica (griega), otros piensan que deriva del celta, y hay quien cree, que procede de Helena de Troya, de cuyas lágrimas derramadas se decía que brotó. Era sagrada para los antiguos celtas. 

Se utiliza el rizona y las raíces recogidas en otoño. 

Para fines medicinales deben usarse plantas de no más de dos o tres años. De entre las propiedades del helenio podemos destacar su utilidad contra la tos, el asma, y el sistema urinario. Podemos decir que el helenio está indicado para afecciones catarrales, vías urinarias y de los bronquios debido a sus propiedades antisépticas. El extracto de énula Inhibe el crecimiento de la bacteria responsable de la tuberculosis. Contiene Inulina, en gran cantidad, por lo que da su nombre a la planta, la inulina es un complemento alimentario para diabéticos. De toxicidad baja en pequeñas dosis, por lo que hay que consultar con especialístas.

1 comentario: